Dengan perkembangan ekonomi dan peningkatan taraf hidup rakyat, pembungkusan barangan menjadi semakin penting, dan mesin pengisian juga telah berkembang dengan pesat. Mesin pengisian terutamanya merupakan kategori kecil mesin pembungkusan. Dari perspektif pembungkusan bahan, mereka boleh dibahagikan kepada mesin pengisian cecair, mesin pengisi tampal, mesin pengisian serbuk, dan mesin pengisi granul. Disebabkan oleh keistimewaan cecair (seperti keterlarutan, daya serap, kemudahan pengeluaran dan pengangkutan, dsb.), pengeluaran mesin pembungkusan untuk mengisi cecair menyumbang sebahagian besar jentera pembungkusan.
Mesin pengisian dunia sedang berkembang ke arah kelajuan tinggi, serba boleh dan ketepatan tinggi. Pada masa ini, beberapa barisan pengeluaran pengisian boleh digunakan dalam keperluan dan persekitaran yang berbeza seperti botol kaca dan bekas plastik (botol poliester), minuman berkarbonat dan minuman bukan berkarbonat, isi panas dan isi sejuk.
Pada masa ini, kelajuan pengisian mesin pengisian minuman berkarbonat telah mencapai sehingga 2000 tin/min. Injap pengisian mesin pengisian H&K Jerman adalah sebanyak 165 kepala, SEN 144 kepala, dan Krones 178 kepala. Diameter mesin pengisian adalah sebesar 5 meter, dan ketepatan pengisian kurang daripada ±0.5ml. Mesin pengisian minuman bukan berkarbonat mempunyai 50-100 injap pengisian, kelajuan pengisian adalah sehingga 1500 tin/min, dan kelajuan palung mesin pengisian ialah 20-25 rpm, iaitu 1 kali lebih cepat. Ia boleh digunakan untuk mengisi panas minuman teh, minuman kopi, susu soya dan minuman jus buah-buahan. Minuman asing yang berisi panas tidak lagi disterilkan selepas disegel. Minuman berkarbonat telah dibancuh selama lebih daripada 20 tahun. Karbonasi pada suhu bilik boleh mengurangkan kos minuman dan memberi manfaat kepada alam sekitar. Sistem pengisian nitrogen minuman bukan berkarbonat menggunakan kaedah titisan nitrogen cecair atau cecair untuk menyelitkan gas lengai nitrogen cecair ke dalam tin aluminium atau botol PET yang menjatuhkan dinding, supaya tin aluminium dua keping dan botol PET boleh digunakan untuk minuman bukan berkarbonat seperti minuman jus, sambil melindungi kandungan dan mengurangkan kehilangan nutrien. Pada masa ini, minuman teh botol PET biasanya menggunakan kaedah pengisian panas. Untuk mengurangkan suhu pengisian, menambah baik rasa minuman teh, dan memastikan kebersihan dan keselamatan produk, acuan resin PET telah dibangunkan untuk menggunakan pensterilan stim 130℃ dan mesin pembungkusan aseptik pengisian khas. Pada masa yang sama, teknologi pembungkusan aseptik untuk dua keping tin berdinding nipis minuman asid rendah seperti kopi ais sedang dibangunkan untuk mencapai pembungkusan aseptik tin berdinding nipis.
Pemilihan kaedah pengisian dan kaedah kuantitatif
Kaedah pengisian
Disebabkan oleh perbezaan sifat fizikal dan kimia bahan cecair, terdapat keperluan pengisian yang berbeza semasa pengisian. Kaedah berikut biasanya digunakan untuk mengisi bahan cecair daripada peranti penyimpanan cecair ke dalam bekas pembungkusan.
(1) Pengisian tekanan biasa
Pengisian tekanan biasa adalah bergantung secara langsung pada berat mati cecair untuk mengalir ke dalam bekas pembungkusan di bawah tekanan atmosfera. Proses pengisian tekanan biasa ialah:
1) Salur masuk dan ekzos cecair: Cecair memasuki bekas, dan udara dalam bekas habis pada masa yang sama.
2) Hentikan salur masuk cecair: Apabila cecair dalam bekas mencapai keperluan kuantitatif, salur masuk cecair berhenti.
3) Ekzos sisa cecair: Ekzos sisa cecair dalam paip udara. Proses ini diperlukan untuk struktur yang mengeluarkan udara ke ruang udara atas tangki simpanan cecair. Pengisian tekanan biasa digunakan terutamanya untuk mengisi cecair bebas gas kelikatan rendah.
(2) Pengisian isobarik
Pengisian isobaric menggunakan udara termampat di ruang udara atas tangki simpanan cecair untuk mengembang bekas pembungkusan supaya tekanan hampir sama, dan kemudian cecair yang diisi mengalir ke dalam bekas dengan beratnya sendiri.
Proses pengisian isobarik adalah seperti berikut:
1) tekanan yang sama
2) masuk cecair dan gas kembali
3) hentikan kemasukan cecair
4) melepaskan tekanan.
Pengisian isobarik sesuai untuk mengisi minuman berkarbonat seperti bir, soda, dan lain-lain, untuk mengurangkan kehilangan gas yang terkandung.
(3) Pengisian vakum
Pengisian vakum sedang diisi dalam keadaan di bawah tekanan atmosfera. Terdapat dua kaedah asas: satu ialah vakum tekanan pembezaan, yang mengekalkan tangki simpanan cecair pada tekanan normal dan hanya mengosongkan bahagian dalam bekas pembungkusan untuk membentuk tahap vakum tertentu. Cecair mengalir ke dalam bekas pembungkusan dengan perbezaan tekanan antara kedua-dua bekas. Yang lain ialah vakum graviti, yang mengekalkan tangki simpanan cecair dan bekas pembungkusan dalam keadaan vakum yang hampir sama. Cecair itu mengalir ke dalam bekas mengikut beratnya sendiri. Pada masa ini, vakum tekanan pembezaan biasanya digunakan di China. Ia mempunyai struktur yang mudah dan operasi yang boleh dipercayai.
Proses pengisian vakum adalah seperti berikut:
1) menyedut botol
2) masuk cecair dan gas kembali
3) hentikan kemasukan cecair
4) pulangan cecair sisa.
Pengisian vakum sesuai untuk mengisi cecair dengan kelikatan tinggi dan cecair toksik. Kaedah ini bukan sahaja dapat meningkatkan kelajuan pengisian, tetapi juga mengurangkan sentuhan dan interaksi antara cecair dan sisa udara di dalam bekas, jadi ia berfaedah untuk mengekalkan produk. Ia juga boleh mengehadkan penyebaran gas dan cecair toksik, dengan itu memperbaik keadaan operasi. Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai untuk mengisi minuman beralkohol yang mengandungi gas aromatik.
(4) Pengisian sifon
Pengisian sifon adalah menggunakan prinsip sifon untuk menyedut cecair ke dalam bekas melalui tiub sifon sehingga paras cecair kedua-duanya adalah sama. Pengisian sifon sesuai untuk mengisi cecair kelikatan rendah tanpa gas. Ia mempunyai struktur yang mudah, tetapi kelajuan pengisian adalah rendah.
(5) Pengisian tekanan
Pengisian tekanan adalah menggunakan peranti mekanikal atau gas-hidraulik untuk membuat omboh bertindak balas untuk menyedut cecair dengan kelikatan tinggi dari tangki simpanan cecair ke dalam silinder omboh, dan kemudian memaksanya ke dalam bekas untuk diisi. Kaedah ini kadang-kadang juga digunakan untuk mengisi minuman seperti soda, dan boleh terus dituangkan ke dalam botol dengan bergantung kepada tentera udaranya sendiri. Apabila memilih kaedah pengisian, selain mempertimbangkan ciri-ciri kelikatan cecair itu sendiri, ia juga perlu untuk menganalisis dengan teliti keperluan proses produk dan struktur dan operasi mesin dan peralatan pengisian. Pada masa yang sama, semasa proses pengisian, ia juga diperlukan untuk mengurangkan sentuhan antara cecair dan udara dan cuba menghapuskan pengaruh sisa udara dalam kesesakan.
Kaedah kuantitatif
Pengukuran kuantitatif cecair kebanyakannya menggunakan kaedah kuantitatif isipadu, yang boleh dibahagikan secara kasar kepada tiga jenis berikut.
(1) Kaedah kuantitatif kawalan paras cecair Kaedah kuantitatif kawalan paras cecair adalah untuk mencapai nilai kuantitatif dengan mengawal paras cecair bekas yang diisi semasa mengisi.
(2) Kaedah kuantitatif cawan kuantitatif Kaedah kuantitatif cawan kuantitatif adalah dengan terlebih dahulu menyuntik cecair ke dalam cawan kuantitatif dan kemudian mengisinya. Jika kehilangan cecair tidak dipertimbangkan, isipadu cecair yang diisi setiap kali hendaklah sama dengan isipadu cawan kuantitatif yang sepadan.
(3) Kaedah kuantitatif pam kuantitatif Kaedah kuantitatif pam kuantitatif ialah kaedah kuantitatif yang menggunakan pengisian tekanan mekanikal. Isipadu bahan yang diisi setiap kali adalah berkadar dengan lejang salingan omboh.
Membandingkan tiga kaedah kuantitatif di atas, tidak sukar untuk memahami bahawa kaedah kedua secara langsung dipengaruhi oleh ketepatan isipadu botol dan tahap pengedap mulut botol, jadi ketepatan kuantitatifnya adalah lemah, tetapi strukturnya mudah dan ia masih digunakan hari ini. Malah, apabila memilih kaedah kuantitatif, perkara pertama yang perlu dipertimbangkan ialah ketepatan yang diperlukan oleh produk. Ketepatan kuantitatif adalah berkaitan dengan produk. Lebih mahal produk, lebih kecil ralat pengukuran sepatutnya. Di samping itu, ciri-ciri proses cecair itu sendiri juga harus dipertimbangkan apabila memilih kaedah kuantitatif.
Mesin Pengisian Tersuai
1. Tentukan fungsi dan skop aplikasi
Kebanyakan mesin pengisian awal mempunyai satu fungsi, yang boleh memudahkan reka bentuk dan menjadikannya lebih mudah untuk berjaya. Jika berbilang mesin dan pelbagai proses digabungkan menjadi satu pakej, manfaat ekonomi yang ketara boleh dicapai.
Apabila menentukan fungsi dan skop aplikasi mesin pengisian, dua isu perlu dipertimbangkan:
(1) Kebolehpercayaan. Secara umum, apabila fungsi meningkat, pautan operasi pengisian meningkat, dan kemungkinan kegagalan juga meningkat dengan sewajarnya. Oleh itu, hanya apabila operasi pengisian satu fungsi agak stabil dan boleh dipercayai, kami boleh mempertimbangkan untuk menggabungkannya ke dalam mesin pengisian pelbagai fungsi.
(2) Kebolehsuaian. Skop aplikasi mana-mana mesin pengisian adalah terhad. Lebih banyak fungsi mesin, lebih kompleks strukturnya. Oleh itu, mesin pengisian pelbagai fungsi sering direka bentuk dalam bentuk gabungan, dan beberapa komponen gabungan boleh ditambah atau diubah suai secara fleksibel mengikut keperluan pengguna yang berbeza.
2. Analisis proses
Analisis proses adalah untuk mengkaji, menganalisis dan menentukan kaedah proses untuk mesin pembungkusan yang direka bentuk untuk melengkapkan proses pembungkusan yang diharapkan. Beberapa isu perlu dipertimbangkan:
Kaedah pembungkusan
(1) Memberi keutamaan untuk memastikan kualiti pengisian. Tidak kira kaedah pengisian yang digunakan, kualiti pengisian mesti terjamin. (2) Apabila terdapat pelbagai kaedah untuk dipilih, kaedah yang mudah dilaksanakan hendaklah dipilih.
Jenis mesin
(1) Pilih jenis mesin berdasarkan bilangan penggerak pengisian. (2) Pilih jenis mesin berdasarkan produktiviti.
Prosedur pembungkusan, teknologi pembungkusan dan bilangan stesen kerja
(1) Prosedur pembungkusan merujuk kepada susunan di mana operasi pembungkusan diselesaikan. Kaedah pembungkusan sering menentukan prosedur pembungkusan.
(2) Laluan proses pembungkusan: termasuk laluan bekalan bahan pembungkusan dan item pembungkusan, serta laluan penghantarannya semasa proses pembungkusan dan barisan keluaran produk yang dibungkus.
Keperluan gerakan dan pemilihan mekanisme Menganalisis dan menentukan keperluan gerakan untuk penggerak berdasarkan fungsi yang diberikan, keadaan dan skop aplikasi, dan kaedah proses, dan kemudian lengkapkan pemilihan mekanisme dan penyepaduannya.
3. Susun atur keseluruhan
Susun atur keseluruhan merujuk kepada konfigurasi munasabah kedudukan spatial relatif komponen berkaitan mesin pengisian.
(1) Susunan penggerak
(2) Susun atur sistem penghantaran
(3) Susunan keadaan operasi
(4) Pemilihan borang sokongan
(5) Lukisan susun atur keseluruhan
4. Merumus parameter kerja utama
Parameter teknikal utama mesin pengisian:
- Parameter institusi
- Parameter Pergerakan
- Parameter kuasa
- Parameter proses
5. Cadangan
Contohnya:Aplikasi: Pembungkusan minuman cecair tidak bergas dengan kelikatan rendah (seperti air mineral, minuman, dsb.).
Spesifikasi pembungkusan: Mengisi air mineral/minuman.
Spesifikasi botol pengisian: isipadu pengisian 600ml, diameter 60mm. Bahan pembungkusan: botol plastik/botol kaca.
Kapasiti pengisian: >100,000 botol/hari. Masa pengisian: <12s/masa
Keperluan reka bentuk: struktur mudah, kos rendah, kestabilan kerja yang baik, mudah dikawal.
Penunjuk teknikal utama jentera pengisian: (1) Kelikatan cecair pengisian kurang daripada 1Pa.s (2) Kelajuan pengisian 6 kali/min (3) Julat saiz bekas pengisian: ketinggian 20mm—200mm, diameter keratan rentas <70mm (4) Tekanan sistem: 0.5—3Mpa
Anda boleh memilih keperluan anda dan kami akan menyediakan anda dengan mesin pengetinan yang paling sesuai. Jangan teragak-agak untuk menghubungi khidmat pelanggan sekarang.